Birbirinden farklı çeşitleri ile kuruyemiş sektöründe önemli bir yere sahip olan leblebi hakkında detaylı bilgilere bu yazımızda sahip olabileceksiniz. Kavrulan ve birçok işlemden geçen nohut, en sonunda leblebi olarak sürecini tamamlar. Yüzyıllardır mutfağımızda olan bir besindir diyebiliriz. Leblebinin bulunuşu Türklere aittir. Orta Asya’dan Anadolu’ya göç eden Türkler tarafından leblebi yaygınlaşmıştır. Osmanlı döneminde ise leblebi, en popüler dönemini yaşadı.
Leblebinin Üretim Süreci
Çok fazla aşamadan oluştuğu için sabır gerektiren ve üretimi zor bir kuruyemiştir. Öncelikle nohutlar belirli bir süre yumuşayana kadar suda bekletilir. Ardından kurutulması için bekletilir ve kavrulur. Doğru bekleme süresi, doğru ısıda kavurmak ve bekletmek, üretim sürecinin püf noktalarındandır. Günümüzde ise endüstriyel üretimler sayesinde çok daha kısa sürelerde leblebi üretimi gerçekleşmektedir.
Leblebi Çeşitleri Nelerdir?
- Sarı Leblebi: En çok bilinen çeşit olarak ön plana çıkmaktadır. Kavrulma işleminden sonra herhangi bir soslama işlemi yapılmaz ve sadedir.
- Beyaz Leblebi: Nohutların daha yoğun kavrulması sonucunda beyazlaşma yaşanır. Bu sayede beyaz leblebi elde edilir.
- Çifte Kavrulmuş: Birden fazla kez kavrularak elde edilir ve çıtır yapısı bulunmaktadır.
- Şekerli: Kavrulma işleminin ardından şeker ile kaplanır. Çocuklar oldukça severek tüketir.
- Baharatlı: çeşitli baharatlarla harmanlanarak elde edilen çeşittir. İsteğe göre acılı baharatlarla da harmanlanıp tüketilebilir.
Leblebinin Sağlığa Faydaları
Düşük kalorisi sayesinde hem diyet yapanların hem de normal beslenen bireylerin tercihi olmaktadır. İçerdiği yoğun lif sayesinde sindirim sistemine faydalıdır. Uzun süre tok tutar ve magnezyum, demir gibi önemli mineralleri barındırır. Diyet yapanlar için programlarına uyumlu bir besindir. Vejetaryen ve veganlar için de tercih edilebilir bir kuruyemiştir. Vücutta oluşan antioksidanları uzaklaştırır. İçerdiği potasyum sayesinde kalp sağlığını destekler. Kalsiyum sayesinde kemik sağlığını olumlu yönde etkiler.
Leblebi Nasıl Saklanmalı?
Her ne kadar geç bayatlayan bir kuruyemiş çeşidi olsa da doğru koşullarda saklanması gerekmektedir. Buzdolabında dondurarak tazeliğini uzun süreler boyunca koruyabilirsiniz. Saklama süreçlerinde nemden uzak tutmalı ve hava almayan kaplarda mümkün oldukça saklamaya özen göstermelisiniz. Hava geçirmeyen kilitli poşetler doğru bir tercih olacaktır.
Leblebi ile Yapılan Tarifler
Leblebiden birçok tarifler yapabilirsiniz. Leblebi unu kurabiyesi, çayınızın yanına eşlik edebilir. Leblebiyi un haline getirerek helvanın içine ilave edebilirsiniz. Yaz salatalarınızın içine ilave ederek lezzetli ve sağlıklı salatalar elde edebilirsiniz. Leblebiyi ezerek un haline getirip kek yapımında kullanabilirsiniz. Kahvaltılar için leblebi ezmesi yapabilir ve sofralarınızı şenlendirebilirsiniz.
Leblebi Fiyatları
Leblebinin çeşidi ve üretim süreçleri fiyatları doğrudan etkilemektedir. Örneğin, sarı leblebinin üretim süreci daha basittir. Dolayısıyla diğer çeşitlere kıyasla daha uygun fiyatlıdır. Nohutun gördüğü işlemler de fiyatları doğrudan etkileyebilmektedir. Satın alırken, tadım yaptıktan sonra karar vermeniz en doğru tercih olacaktır. Tazelik durumunu kontrol ederek almayı unutmayın.
Birbirinden lezzetli ve taze kuruyemiş çeşitleri için hemen tıklayın! https://meraykuruyemis.com.tr/
0 Yorum Yapıldı